Fullmetal Alchemist – Info

Tak sehnala jsem tu nějaké info o Fullmetal Alchemistx) tak snad si počtete=)

pod perexemx)

↓↓↓


Fullmetal Alchemist - Info


Je pozdě večer a venku zuří bouře. Bratři Elricové se pokouší provést nemožné, největší tabu - oživit mrtvého člověka, a to svou milovanou matku. Ovšem ani tato nadaná dvojice nedokáže něco takového, a tak se pokus nezdaří. Alchymii však nemůžete používat nerozvážně, jak totiž říká zákon zachování hmotnosti, nic nedostanete zadarmo, jakou cenu pak může mít lidský život? Nejspíš jen jiný život. Proto, i když je pokus neúspěšný, vybírá si alchymie svou krutou daň - mladší z obou bratrů, Alfons, zmizí do temnot. Eduardovi se naštěstí podaří Alfonsovu duši transformovat do opodál stojícího brnění, sám ale ztratí při rituálu nohu a při přenosu duše ruku. Nyní mají nový cíl, dostat svá těla zpět. To se jim může ovšem podařit pouze s Kamenem Mudrců, bájným artefaktem, který prý umí zákon zachování hmotnosti obejít…



Fullmetal Alchemist je půvabné anime . Je to velice příjemná změna - konečně jedno anime, kde nevidíte pořád jenom Japonsko a souboje katany na katanu. Společně s technikou zde funguje i alchymie, kterou se může naučit prakticky kdokoliv s tvrdou disciplínou nebo vrozeným nadáním. Technika je však oproti skutečné Evropě trochu pozadu, asi tak o 30 let. K samotné alchymii potřebujte jen vysokou koncentraci mysli a energie, přísady ze kterých se má daná věc skládat a alchymistický obřadní kruh. V praxi to vypadá například tak, že když porouchané rádio (se všemi součástkami) umístíte do kruhu a soustředíte se na opravu, rádio se opraví, ovšem neuděláte z
toho rádia třeba televizi.

Příběh začíná 4 roky po pokusu o vzkříšení matky (i když se po pár dílech vrací zpět), Ed má paži a nohu vytvořenou pomocí tzv. "auto-mail" (mechanická končetina napojená na nervy), zatímco Alfons je stále jen chodící a mluvící prázdné brnění. Edovi se povedlo dostat se do vládní vojenské organizace Státních alchymistů, díky čemuž se mohl dostat k tajným dokumentům. Potom, co s Alfonsem prozkoumali spoustu věcí ohledně kamene Mudrců, podařilo se jim zjistit že kněz ve vzdáleném městě Lior umí dělat "boží" zázraky. Krátce po jejich příchodu, kdy se seznamují s obyvateli, se jich ujme pohledná dívka Rose a odvede je na místo, kde se ve městě odehrává mše, na které velekněz oživí mrtvého papouška. Ed si všimne prstenu na knězově ruce, a jelikož na boží zázraky nevěří, je mu jasné, že velekněz používá alchymii. Potom, co ho navštíví a odhalí se mu jako Státní alchymista, kněz alchymii popírá a po Edově odchodu za ním pošle jednoho ze svých věrných, aby oba bratry zabil. Ed se zatím snaží přesvědčit Rose, že kněz je podvodník a že jejího přítele neoživí. Přesně v tu chvíli na bratry zaútočí veleknězův poskok, pro ty ovšem není problém zabijáka přemoci. Ed okamžitě vyrazí za veleknězem a vydírá ho, že prozradí jeho tajemství, když mu nedá kámen Mudrců, kněz ale odmítá a Eduarda pomocí kamene napadne. Ed s Alem uprchnou, když však kněz vyburcuje městečko proti Edovi jako ďáblově služebníkovi, vesničané Eda zajmou a kněz ho uvězní, Alovi se naštěstí díky Edovi podaří uprchnout. Za pomoci Rose (která objevila pravdu a velekněz se ji pokusil zabít) pak Eda zachrání a ten pak v alchymistickém souboji velekněze zabije. Ukáže se, že kámen Mudrců, který kněz měl, byl jen nehotový polotovar. Potom, co všem lidem vysvětlí, co se stalo a že velekněz byl podvodník, je lid přijme skoro jako hrdiny.
A tak se bratři rozloučí s Rose a jdou po kameni Mudrců pátrat jinam. Nedlouho potom, co odejdou velekněz "vstane" z mrtvých a pokouší se lidi přesvědčit, že Eduard a Alfons byli jen heretici a vrazi. Polovina města mu uvěří, druhá ne, a tak začne občanská válka ve městě Lior…
(opravdu zevrubně první tři díly)


Animace ve FMA je pro mě zatím nejlepší co jsem viděl. Efekty soubojů a alchymie jsou tu taky velice dobře zpracované. Na někoho možná bude působit trochu zvláštním pohádkovým dojmem, ale mně se zdálo, že jde spíše o výhodu. Navíc, jelikož jsou snad všechny postavy Evropané, bylo by divné, kdyby měli asijský vzhled ne?


Co se týče postav: Beze všech pochyb je pro mě Eduard nejlepší postavou z anime vůbec; až tak dobře na mě tenhle patnáctiletý chlapík působí. iA nebojte se v pozdějších dílech bude o sobě Alfons uvažovat, jestli vůbec kdy žil, takže potom už se tak dětinsky chovat nebude. xD ) Snad ještě větší peckou než je Ed jsou všechny různé vedlejší postavy v FMA, ke každé se váže nějaký příběh, který se dozvíte v průběhu seriálu. Žádná není vyloženě zlá ani vyloženě dobrá (no až na Ala), snad každá postava je tu skvěle a detailně vykreslena. Nebudu je tu vyjmenovávat, jen stačí říct těšte se!
Děj: Příběh v FMA vypráví o rozmanitých věcech: o špatnosti lidí, jejich touhách a snech a o tom, že někdy se ten sen splní a někdy se rozplyne, a s ním i lidský život. I když hlavním motivem je hledání Kamene Mudrců, postupně se cíle hlavních hrdinů mění. Nechci zde děj prozrazovat, řeknu jen, že příběh ve FMA se možná rozjede pomalu, ale pak nabere na rychlosti a vy se ponoříte do jeho víru a už se vám nebude chtít ven.


Proč FMA sledovat?
Skvělá animace, vynikající příběh, výborně rozpracované postavy a velké morální poselství.
Proč FMA nesledovat?
Komu jde jen o to vidět souboje a příběh a ostatní ho nezajímají tak FMA není to pravé ořechové. Ne že by tam boje nebyly, jsou tu a nemálo, ale nejsou to hlavní.





Docela se mi to anime zalíbilo=) tak tu seženu i info o postaváchx)

Komentáře

Oblíbené příspěvky